Általános értelemben hatékony szó azt jelenti, hogy a kívánt hatást elérő. A teljes eredmény és a teljes ráfordítás hányadosa a hatékonyság. Energia hatékonyság az energiaátalakítási folyamatokban értelmezhető, a kimenő energia aránya a bemenő vagyis a felhasznált energiához. Az energiahatékonyság fogalma magában foglalja azt is, hogy hatékonyan szeretnénk energia felhasználó tevékenységet folytatni úgy hogy a kívánt hatásról nem mondunk le. Nem szeretnénk hidegebb lakásban élni, nem szeretnénk gyengébb megvilágítás mellett olvasni. Nem kell lemondani eddigi komfort érzetünket biztosító berendezésekről. Van számtalan megoldás, amivel a bevitt energia mennyiségét lehet csökkenteni.

Cégünk egyik alapvető célja, hogy a legkisebb felhasznált energiához hozzárendelhessük a kívánt hatás elérését. Ezzel hozzájárulunk a klíma semleges állapot eléréséhez.

Az energia hatékonyság meghatározása akkor helyes, ha a teljes energia átalakítási folyamatot vesszük alapul. Rész folyamatok elemzése hamis következtetéseket eredményez.

Igen gyakori most az elektromos autók és a belső égésű motorral hajtott autók elemzése. Nézzük az elektromos autók energia forrását. Ugye nem kell mondanom, hogy az nem a csatlakozó, ahova bedugjuk a töltőkábelt. Az energia forrás az az erőmű, ahol az elektromos energiát előállítják. Jó esettben “harmadik generációs” erőmű 40% körüli hatásfokkal, csak remélhetjük, hogy elterjednek a “negyedik generációs” gáz erőművek akár az 50%-t meghaladó hatásfokkal. Jó jó, de a Nap-emelek és szélerőművek, meg az atomerőmű? Igen, csakhogy a Nap nem mindig süt a szél nem mindig fúj, és akkor kellenek a hagyományos erőművek.
Amiről azonban soha nem beszélnek! Az elektromos energiát a fogyasztás helyszínére kell szállítani. Ez bizony komoly veszteségek árán oldható meg. Pveszteség=I 2 *R, vagyis fel kell transzformálni a feszültséget, így 120 kV-700kV a távvezetékek feszültsége. Igen, de ezt többször( kell transzformálni mire a elektromos autóba kerül. Egy transzformálás kb 5% veszteség.
Na és hogy állnak a belső égésű motorok? Hatásfokuk összemérhető az erőművek hatásfokával? A Mercedes bejelentette a legújabb motorja 50%-os hatásfokkal dolgozik, de egyáltalán nem ritka a 40-45%-os hatásfok.
Mi a jobb? Hol keletkezzen a szennyeződés?